{ "title": "Progesteron Testi", "image": "https://www.progesteron.gen.tr/images/progesteron-testi.jpg", "date": "21.01.2024 14:00:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Progesteron testi, kanda bulunan progesteron hormonu seviyesinin ölçülmesi için yapılır. Progesteron hormonu kadının vücudunu gebeliğe hazırlayan önemli bir hormondur. Gebeliğin başlangıcından itibaren başlayarak, doğuma kadar devamlı şekilde salgılanır. Her adet döngüsünde salgılanmaya başlar, gebelik oluşmadığında hormon seviyesi geriler, kadında âdet kanaması başlar. Progesteron erkeklerde de sperm gelişimini sağlayacak miktarda üretilir. Ancak kadınlardan daha az miktarda hormon salgılanır.

Progesteron yumurtlamadan sonra yumurtalıklarda corpus luteum denilen bölümde salgılanmaya başlar. Vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan progesteronla birlikte rahim içi dokusunu embriyonun yerleşmesine uygun hale getirirler. Döllenme olmadığı takdirde corpus luteum alanı bozulur, progesteron hormonu üretimi azalır, âdet kanaması olmaya başlar. Eğer yumurta döllendiyse rahme yerleşir. Bundan sonra progesteron üretimi yumurtalıkların yerine plasentada olmaya başlar. Bu doğuma kadar böyle devam eder. Erkeklerde ise böbrek üstü bezlerinden salgılanır.

Progesteron testi nasıl ve neden yapılır?

Yapılan test genellikle kan örneği alınarak yapılır. Bazı durumlarda 24 saat süreyle toplanan idrar örneğiyle de progesteron testi yapılabilir. Progesteron testinin yapılma nedenleri arasında;
Progesteron testi sayesinde kadınlarda yumurtlamanın olup olmadığı kolayca tespit edilebilir. Bu adet döngüsünde 21 ve 23. Günleri arasında progesteron testiyle belirlenebilir.

Progesteron testinde normal değerler nelerdir?

Yapılan test sonucu hangi laboratuvarda, hangi yöntemle ve cihazla yapıldığına göre değişkenlik gösterebilir. Kadınlarda adet dönemine göre değerlerde farklılık gösterir.

Kadınlarda;
Erkeklerde ise 1 ng / ml altı olur.

Kadınlarda elde edilen yüksek değerler; yumurtalık kanserini, gebeliği, böbrek üstü bezlerinin aşırı progesteron üretimi yaptığını ifade eder. Düşük değerler ise yumurtalıklardaki yumurtlama sorunlarını, olası düşükleri, dış gebeliği ifade eder.

Progesteron testi nelerden etkilenir?

Test sonuçlarını östrojen, progesteron, testosteron hormonları kullanımı, ampisilin, klomifen gibi ilaçların kullanılıyor olması, doğum kontrol hapı kullanımı, testten 1 hafta önce radyoaktif maddeyle film çekimi yapılması gibi etkenler etkileyebilir. Bu nedenle test sonuçlarını bunlar dikkate dikkate alınarak doktorunuz değerlendirmelidir. Progesteron testi öncesinde sonuçları etkileyebilecek ilaçlar doktor tarafından denetlenmelidir. Horon içeren ilaçların en az 4 hafta öncesinden kesilmelidir. Bir hafta kala radyoaktif maddeyle yapılan tarama testleri ertelenmelidir. Bu tedbirlerle progesteron testi sonuçları daha güvenli olacaktır.
" } ] }