{ "title": "Progesteron Tahlili", "image": "https://www.progesteron.gen.tr/images/progesteron-tahlili.jpg", "date": "21.01.2024 03:49:52", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Progesteron Tahlili, kanda bulunan progesteron miktarını ölçmek için yapılan testtir. Progesteron, kadında bedeni hamileliğe hazırlayan stereoid bir hormondur. Erkeklerde de üretilen progesteron hormonu sperm gelişimine yardımcı olur fakat kadınlardan daha düşüktür. Progesteron hamilelik oluşması halinde doğuma kadar yükselerek devam eder fakat hamilelik oluşmazsa progesteron hormonu düşer ve âdet kanaması gerçekleşir. Progesteron seviyesi düşük olanlar veya dengesiz progesteron hormonu salgılayan kişilerde gebe kalmak güç olur ve tedavi gerektirebilir.

Progesteron Tahlili Nasıl ve Neden Yapılır

Progesteron tahlili, genellikle kan üzerinden ve adetin 21 ve 23. Günleri arasında yapılır. Hastadan alınan kan örneği, hormon tahlil cihazlarında tahlil edilir fakat hekimin gerek görmesi durumunda 24 saat biriktirilen idrardan da progesteron tahlili yapılabilir. Progesteron tahlili yapılacak olan kişilerde dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Tahlil öncesi hormon ilaçları veya doğum kontrol hapı kullanımı, tahlil öncesi bir haftalık süre içinde radyoaktif madde ile temas oluşması, ampisilin veya klomifen gibi ilaçların kullanılması progesteron tahlilinin sonucunu etkileyebilir.

Progesteron Tahlili
Progesteron tahlil sonuçları, hamilelikte 10-290 ng/ml karasında olmalıdır. İlk üç ayda 10 ng/ml olarak başlar ve düzenli bir hamilelikte yükselmeye devam eder. Normal bir kadında, 2-25 ng/ml arasında olmalıdır, menopoz döneminde 1 ng/ml olur.

Progesteron Tahlili Yüksek Değer Vermiş İse; Hamilelik, yumurtalık kanseri, böbrek üstü bezi kanseri, aşırı progesteron üretimi olduğu söylenebilir.

Progesteron Tahlili Düşük Değer Vermiş İse; Yumurtlama problemleri, düşük ihtimali, dış gebelik olduğu söylenebilir.
" } ] }