{ "title": "Progesteron Kaç Olmalı", "image": "https://www.progesteron.gen.tr/images/progesteron-kac-olmali.jpg", "date": "21.01.2024 14:56:30", "author": "Buse Akdağ", "article": [ { "article": "
Progesteron Kaç Olmalı, Progesteron değerlerinin ölçülebilmesi için progesteron testinin yapılması gerekmektedir. Bu test Uzman kişiler tarafından yapılır ve kan tahlili ile sonuç gösterir. Yapılan testin sonucuna göre rahimde yumurta olup olmadığına bakılır. Test sonucunda 10ng/mg değerinin üzerinde ise yumurtlama olduğu varsayılır. Progesteronun değerleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Değerlerin değişiklik göstermesi kişinin vücut sistemi ile alakalıdır. Progesteron değerleri testinin adet döneminde yapılması ile ya da adet dönemi sonrasında yapılması değişkenlik gösterir. Adetin siklusunun ilk yarısında yapılan progesteron testi ile adet siklusunun ikinci yarısından sonra yapılan progesteron testi farklılık göstermektedir. Erkeklerde progesteron hormonu değerleri 0.1-1 ng/ml olarak belirlenir. Kadınlarda ise progesteron hormon değerleri, luteal faz normal değerlerinde 4-25 ng/ml değerinde, faliküler faz normal değerlerinde, 0.2-1.4 ng/ml değerinde sonuçlar vermektedir. Ayrıca kadınlarda menopoz dönemlerinde, yaklaşık 0.1-1 ng/ml normal değerlerinde farklılık göstermektedir.

Progesteron: Kadınlarda ön hipofiz tarafından salgılanan lutein yapan hormonun aracılığıyla yumurtalıklar tarafından salgılanmış olup insan ve diğer canlılarda gebelik ve adet döngüsünün de önemli etkisi olan steroid ve cinsiyet hormonudur. Progesteron hormonu düzenli olarak her ay rahmi hamilelik için düzene sokan bir kadınlık hormonudur. Ayın ikinci yarısından sonra progesteron miktarı bir veya iki gün içerisinde yükselir ve âdet kanaması ile tekrardan düşer. Kullanılan doğum kontrol hapları progesteronun sentetik formlarındandır. Progesteron, yumurtalıklar aracılığıyla salgılanan bir cinsiyet hormonudur. Ön hipofiz ile salgılanan lutein yapan hormonun aracılığıyla üretilir. Progesteron hormonu genel etkilerini kadının cinsel organlarında belli eder. Östrojen hormonunun fonksiyonlarını bastırarak östrojen hormonuyla beraber birkaç değişimlere sebep olur. Döl yatağı, uterus kas dokusunun minimum seviyeye inmesini sağlayarak kasılmayı zorlaştırır. Böylelikle progesteron salgısının artmasına yardımcı olur. Döl yatağının ağzında olan serviks bezlerinin salgısı ile birleşerek özelliklerini değiştirir. Böylelikle döl yatağında döllenen yumurtaların daha rahat bir şekilde yerleşmesi için lazım olan yeri hazırlar. Böylelikle hamileliğin başlamasını aynı zaman başlayan hamileliğin sürmesine ve bu hormonlarla beraber meme dokusunun gelişmesine yardımcı olur. Meme dokusunun gelişmesine bağlı olarak doğumdan sonra süt gelmesini sağlayan hormondur.
" } ] }