{ "title": "Progesteron İçeren Doğum Kontrol Hapları", "image": "https://www.progesteron.gen.tr/images/progesteron -ceren-dogum-kontrol-haplari.jpg", "date": "21.01.2024 06:31:53", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Progesteron içeren doğum kontrol hapları, minipill olarak bilinen doğum kontrol haplarıdır. Bunlar diğer haplar gibi östrojen hormonu içermez ve ağızdan alınır. Bir minipill hapın içindeki progesteron miktarı, karışık kombine doğum kontrol haplarında olan progesteron miktarından düşüktür. Progesteron içeren doğum kontrol hapları rahim girişindeki mukusu kalınlaştırmakta ve spermin rahim içine girmesine engel olmaktadır. Bu sayede gebeliğin oluşmasına mâni olurlar. Bunun yanında rahim iç dokusunu değiştirerek, gebeliğe elverişsiz duruma getirir, bazı durumlarda yumurtlama sürecini de etkiler. Tam bir korunma sağlanması için her gün bir minipill kullanılmalıdır.

Progesteron içeren doğum kontrol hapları gebeliği nasıl engeller?
Bu doğum kontrol hapları etkin olması için her gün alınır ve diğer kutuya geçişte ara verilmez. Hapları kullanmaya başlarken âdet kanamanız da ilk hapı adetin ilk günü almalısınız. Ayrıca progesteron içeren doğum kontrol hapları da günün aynı saatinde alınmalıdır. Eğer adet görmüyorsanız mesela emzirme dönemindeyseniz hapları istediğiniz bir zamanda başlama seçeneğiniz var. İlk hapın alınmasından 3 saat sonra hamileliğe karşı biraz koruma başlar. Fakat etkin bir koruma için haplara başladıktan sonra en az 1 hafta geçmelidir. Bu yüzden hapları kullanmaya başladıktan sonraki hafta prezervatif gibi başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya devam etmenizi öneririz.

Progesteron içeren doğum kontrol hapları bir gün içmeyi unutursanız ya da normalde içtiğiniz saatten 3 ve üzeri saat geçmişse hemen hapınızı içmelisiniz. Bundan sonraki hapı aynı önceki saatte içmeye devam etmelisiniz. Hapı gecikmeli içtiğiniz için, yine 3 saat sonra kısmi koruma başlayacaktır. Fakat güvenli olması açısından 48 saat kadar cinsel ilişkide prezervatif, kondom gibi diğer seçenekleri de kullanmanızı tavsiye ederiz. Kullanım esnasında kusma ve ishal gibi yakınmalar olursa, hapın sisteme giremediği için koruma etkinliği yapamadığını anlamalısınız. Bu durumda gebe kalma riskiniz vardır. Hemen hapı unuttuğunuzda uyguladıklarınızı yapmalısınız.

Progesteron içeren doğum kontrol hapları ve avantajları
Progesteron içeren doğum kontrol hapları yan etkileri nelerdir?

Bu hapları kullananlarda adet düzensizliği meydana gelebilir. Progesteron kırılması kanaması olabilir. Ayrıca ciltte akne oluşumlarına yol açabilir. Bunun dışında fonksiyonel over kisti oluşumuna neden olabilir. Eğer yan etkileri fark ederseniz hemen doktorunuza gereken bilgileri aktarmalısınız.

Progesteron içeren doğum kontrol hapları düşük ve kürtajdan sonra hemen kullanılmaya başlanabilir. Ayrıca diğer haplardana farklı olarak yaş sınırlaması olmadığından, 35 yaşından sonra da kullanılabilir. Çok yüksek olmayan tansiyon sorununda ya da kontrol altındaki tansiyonda, kolesterol yüksekliğinde, guatr ve tiroit sorunları, epilepsi, migren, endometriyozis, kalp kapak hastalığı, miyom, yumurtalık kisti, memede iyi huylu kist, pelvik enfeksiyonu, diyabet, safra kesesi taşı, anemi, orak hücreli anemi, talasemi hastaları bu hapları doğum kontrol yöntemi olarak kullanabilir. Ancak karaciğer tümörü, siroz, damar tıkanıklığı olan kişiler hapları kullanmamalıdır. Geçmişte damar tıkanıklığı yaşamış olanların kullanmasında sakınca yoktur. Bunlara dikkat edildiği sürece progesteron içeren doğum kontrol haplarının kullanımında sakınca yoktur.
" } ] }