{ "title": "Progesteron Hormonu Eksikliği", "image": "https://www.progesteron.gen.tr/images/progesteron-hormonu-eksikligi.jpg", "date": "23.01.2024 06:42:39", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Progesteron Hormonu Eksikliği, Bir cinsiyet hormonu olan progesteron, kadınlarda yumurtalık tarafından salgılanır ve adet döngüsü içinde östrojen hormonu ile işlev görür. Düzenli olarak her ay rahmi gebelik için hazır hale getiren bu kadınlık hormonu, ön hipofizden salgılanan ve lütein yapan hormon ile üretilir. Genel etkilerini kadınların cinsel organlarında belli eden progesteron hormonu, hamileliğin devam etmesini sağlar, kemik ve kaslara kuvvet kazandırır, kanın pıhtılaşma seviyesini sabitler ve gebelikte göğüsleri süt üretimine hazır hale getirir. Kadın için oldukça büyük öneme sahip olan progesteron hormonu eksikliği vücutta olduğu durumlarda birtakım sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Normal progesteron değerleri

Yumurtlama öncesinde, 1ng/ml'den az.

Adet döngüsünde, 5-20 mg/ml.

Menopoz döneminde, 1ng/ml'den az.

Hamileliğin ilk üç ayında, 112.90 ng/ml.

Hamileliğin altıncı ayında, 25,6-89,4 ng/ml.

Hamileliğin son 3 ayında, 48-300 ng/ml aralıklarında olmalıdır.

Progesteron hormonu eksikliği

Gebelik ya da yumurtlama dönemleri dışında progesteron hormonu oranı düşük olur. Fakat progesteron hormonunun anormal derecede düşük olması genellikle yumurtalık sorunlarına işaret eder. Progesteron eksikliği adetin ağır ve düzensiz olması, kanamaların sıkıntılı olması hamilelikte ise düşük problemleri anlamına gelmektedir.

Progesteron hormonu eksikliği neden olur?

Menopoz, menopoz sırasında vücutta meydana gelen bazı değişiklikler arasında progesteron hormonunun düşüklüğü de yer alır. Menopoz durumunda progesteron seviyesi düşer.

Dış (Ektopik) gebelik, döllenmiş olan yumurtanın rahim içinde değil de başka bir yerde büyümesi ile ortaya çıkan dış gebelikte yumurta genellikle fallop tüpüne tutunur. Bu durum da progesteron hormonunun eksikliğine neden olabilir.

Yumurtlama sorunları, progesteron eksikliği yumurtalıkların olgunlaşmamış olan bir yumurtayı bırakmaması ile de oluşabilir. Yumurtlama sorunları yumurtalık kistleri ve tümörleri, polikistik over sendromu ve endometriyozis gibi nedenlerden dolayı görülebilir.

Düşük ve cenin ölümü, bebeğin düşürülmesi ya da aldırılması ile devamlılığı sağlanması gereken bir gebelik olmadığı için progesteron hormonu seviyesi azalır.

Hipogonadizm, yumurtalık ya da testislerde olan işlev bozukluğu, fonksiyon yetersizliği ya da işlevsizlik anlamına gelen hipogonadizm progesteron seviyesinin düşmesine ve cinsellik hormonlarının azalmasına yol açabilir.

Preeklampsi, plasentadan sağlanmış olan bazı toksin maddelerinin damarlarda zarara yol açması ile ortaya çıkan ve kan zehirlenmesi de denilen preeklampsi, hafif ya da ileri derecede seyredebilir ve progesteron hormonu eksikliğine neden olur.

Sigara, aşırı sigara kullanımı vücuttaki progesteron alıcılarını kapatır ve vücudun ihtiyacı olan progesteronu alamaması ise üretiminin eksilmesi neden olur. Sigara erken yaşta menopozu tetikler ya da kısırlığa sebep olarak progesteron seviyesinin düşmesine yol açabilir.

Progesteron hormonu eksikliğinin neden olduğu rahatsızlıklar, progesteron eksikliği safra kesesi hastalığı, tiroit fonksiyon bozukluğu, kısırlık, depresyon, aşırı kilo alımı, panik atak ve fibrokistik meme gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca progesteron hormonu eksikliği durumunda göğüslerde hassasiyet, vajinal kuruluk ve magnezyum eksikliği gibi problemler de ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu gibi rahatsızlıklar ile karşılaşıldığında doktorun önereceği progesteron içeren ilaçlar kullanılabilir. Ancak progesteron ilaçları meme kanseri teşhisi konulan kişilerde, karaciğer ve damar hastalığı olanlarda, hamile ya da emziren kişilerde ve depresiflerde kesinlikle kullanılmamalıdır.
" } ] }