{ "title": "Progesteron Azlığı", "image": "https://www.progesteron.gen.tr/images/progesteron-azligi.jpg", "date": "19.01.2024 07:55:47", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Progesteron azlığı, dendiği zaman bir cinsiyet hormonu olan ve kadınlarda yumurtalık tarafından salgılanmakta olan progesteron hormonunun seviyesinin düşük olması akla gelmektedir. Adet döngüsü içerisinde östrojen hormonu ile işlev görmekte olan bu hormonun LH olarak bilinen lutein yapıcı hormonun denetimi altında üretilmektedir. Bu hormonal kadın cinsel hormonunun üzerinde etkin olduğu gibi rahim kaslarının kasılmasını da zorlaştırmaktadır. Ayrıca rahim ağzında bulunan bezlerin salgısının bileşiminde ve özelliklerinde de değişiklikler yapmaktadır.

Progesteron hormonu, hamileyken döllenen yumurtanın rahime kolaylıkla tutunabilmesini sağlamak için gerekli ortamı da hazırlamaktadır. Bu bakımdan gebeliğin başlamasını ve sürmesini sağlamakta olan bu hormon, gebelik sırasında meme dokusunu geliştirmekte ve bu dokuyu doğum sonrasında da süt salgılamaya hazır hale getirmektedir. Ancak progesteron azlığı söz konusu olduğunda bu konularda sorun yaşanabilmektedir.

Gebelik sırasında progesteron, adrenogenital sendrom, cushing sendromu ve yumurtlamanın olmadığı düzensiz adet görmeler sırasında düşmektedir. Bu yüzden progesteron değerlerinin bilinmesi için progesteron testleri uygulanmaktadır. Bu testlerin daha çok adetin yirminci gününden sonra luteal faz denilen dönemde adetin yürmi birinci, yirmi ikinci ya da yirmi üçüncü günüde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu test değerlerine bakılarak rahimde yumurtanın olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Progesteron testinin sonucuna göre hormon seviyesi 10 ng/mg üzerinde ise yumurtlama olduğu görülür. Ayrıca kısırlık nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkan progestoeron azlığı ya da düşüklüğü ile devam eden luteal faz defekti problemlerinin saptanması için de bu testlerin yapılması faydalı olmaktadır. Bu hormonun düşük olması durumunda turner sendromu, yumurtlamanın gerçekleşmediği düzensiz adetler ve hipofiz besinlerinin ortaya çıktığını görebilmek mümkündür.
" } ] }