{ "title": "Hamilelikte Progesteron Değerleri", "image": "https://www.progesteron.gen.tr/images/hamilelikte-progesteron-degerleri.jpg", "date": "19.01.2024 20:35:30", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Hamilelikte progesteron değerleri; 100 ng ve üstü şeklindedir. Progesteron gebeliğin devamını sağlayan en önemli hormondur. Yumurtlama sırasında değeri artar, gebelik süresince de son derece yüksek seviyelere çıkar. Gebeliğin 10-36. Haftasına kadar progesteron seviyesi yüksek seviyelerde seyreder.

Progesteron hormonu daha çok gebelikte plasentadan salgılanır. Hamilelikte progesteron değerleri, gebeliğin devamı için son derece önemlidir. Döllenmiş yumurtanın endometrium bölgesine oturmasını sağlar. Rahim ağzını genişletir, rahimi kalınlaştırır, gevşetir ve spermin yumurtaya ulaşmasını sağlar. Rahmin ağzındaki tıkacı kaldırır, yumurtaya doğru kemotaksis denilen bir çekim yaratır.

Bebek döllendikten sonra rahim duvarına progesteron hormonu vasıtasıyla yapışır. Progesteron hormonu rahim kasılmalarını engelleyerek düşük gerçekleşmemesini sağlar. Özellikle tekrarlayan düşüklerde kan progesteron seviyelerinin düşük bulunması dışarıdan verilecek progesteron hormonu desteği ile gebeliğin devam ettirilebileceği fikrini doğurmuştur. Geçmişte kabul gören bu tedavi uygulaması yapılan araştırmalar sonucu geçerliliğini yitirmiştir. Adet siklusunun ikinci yarısında progesteronun çok az salgılanması Luetal Faz yetmezliği olarak adlandırılır.

Oysa hala daha özellikle ülkemizde gebelik sırasında erken dönemde kanama meydana geldiğinde progesteron vermek hekimler arasında yaygın bir uygulamadır. Bu uygulamanın hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur. Hamilelik seyri sırasında kanama ortaya çıktığında eğer ultrasonda canlı yani kalp atışları olan bir embriyo görüldüğü zaman bu gebeliğin düşük olmaksızın devam etme olasılığı %90-96 arasında değişmektedir.

Düşüklerin olmaması amacıyla progesteron kullanımı ile ilgili son yıllar içinde yapılmış olan araştırmaların sonuçlarını bir arada değerlendiren bir çalışmada bu tedavi yaklaşımın hamilelik boyunca herhangi bir olumlu etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Üstelik sentetik progesteron kullanımının yeni doğanlarda solunum sıkıntısına ve erkek bebeklerde hipospadias adı verilen ve penis deliğinin tam uçta değil penis üzerinde başka bir bölgede olması şeklinde açıklanabilecek bir anomaliye neden olabileceğini düşündüren bulgular vardır. Doğal progesteronlarda ise bu tür bir etki gözlenmemiştir.

Bununla birlikte son yapılan araştırmalar progesteron hormonunun bebek düşüklerini önlememekle birlikte erken doğumun engellenmesinde önemli rol oynayabileceğini göstermektedir.

Hamilelikte progesteron değerleri, memeleri süt vermeye östrojen hormonu ile hazırlar. Fakat çok enteresandır ki gebelik sırasında süt gelmesini de engelleyen yine progesteron hormonudur.

Progesteron değerleri adet olmadan ya da yumurtlama öncesi çok düşüktür. Yumurtlama ile artmaya başlar. 2'ng olan değerler yumurtlama zamanında 2,5-2,8 ng'ye kadar ulaşabilir. Hamilelikte progesteron değerleri, 200-300 ng'ye ulaşır.

Gebeliğin başlamasını ve sürmesini sağlamakta olan progesteron hormonunun diğer görevi ise gebelikte meme dokusunu geliştirir ve bu dokuyu doğum sonrasında süt gelmesini hazır hale getirir. Progesteron, gebelikte, adrenogenital sendrom ve cushing sendromunda artarken Turner sendromu ve yumurtlamanın olmadığı düzensiz adet dönemlerde düşmektedir.
" } ] }