{ "title": "Gebelikte Progesteron", "image": "https://www.progesteron.gen.tr/images/gebelikte-progesteron.jpg", "date": "19.01.2024 00:35:16", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "
Gebelikte progesteron, bu hormon yumurtlama değerlerini ve düşük tehlikesi olup olmadığını gösterir. İnsan ve diğer canlılarda adet döngü süresi progesteron seviyesine göre gebeliğe hazırlar. Kadınlarda hipofizden salgılanan Lutein (LH) hormonunun denetimiyle, gebelikte önemli etki eden progesteron hormonu birlikte cinsiyet ve steroid hormonu olarak gebelikte seviyesi artan bir hormondur. Rahmi hamilelik için hazırlayan progesteron hormonu, her ay belirli günlerde, birkaç gün içinde seviyesi hızla artar ve âdet kanaması ile düşer. Gebeliğin başlamasını sağlayan progesteron hormonu, diğer hormonlar ile meme fonksiyonlarını geliştirir ve doğumun gerçekleşmesinin ardından da memenin süt salgılamaya hazır hale gelmesine yardım eder.

Gebelikte progesteron hormon seviyesinin düşük olması durumlarında, bebeği düşürme tehlikesi ortaya çıkmasını engellemek adına az oranda da olsa progesteron ilaçları (Duphaston ve progestan vb.) doktorun tavsiyesi üzerine gebelik esnasında kullanılmaktadır. Gebelikte progesteron testi yapılmasının nedeni, düşüğü engellemektir ve kan tahlili ile progesteron hormon oranları gözlemlenebilmektedir.

Gebelikte Progesteron değerleri nelerdir?

Kan tahlili ile ölçülen gebelikte progesteron hormon değerleri 3.34-25.56'dır. Yalnız bilinmesi gerekir ki gebeliğin ilk başlangıcında progesteron değerleri yapılan kan tahlilin adet dönemi içinde uygulanan adet gününe göre değişkenlik göstermektedir.

Eğer bu hormon değerleri düşük çıkıyorsa gebenin adregenital sendrom ve cushing sendromu olduğu söylenebilir. Progesteron termojenik bir hormondur ve kadınlarda vücudun ısısındaki yükselmeden sorumludur.

Gebelikte progesteron hormonu seviyesinin kararlı oranlarda olması rahim için idealdir. Çünkü Rahmi kalınlaştırır ve esnekleştirir. Döllenmiş yumurta için rahim içinde destekleyici bir ortam hazırlamaya yardımcı olur. Fetüsü besler. Başarılı bir implantasyon ardından, progesteron gelişmekte olan fetus için destekleyici bir ortam korumaya yardımcı olur. Gebelik 8-10 hafta sonra, plasenta yumurtalıkların progesteron üretiminin alır ve esas itibarıyla progesteron hormon üretimini arttırır.

Hamilelikte Progesteron Hormonu Bozukluğu

Progesteron hormonu hamilelik için çok önemli bir hormon olduğu ve meme dokusunda yer alan salgıların gelişmesi ile süt olmasını sağlayan çok önemli bir hormon olduğunu vurgulamıştık. Yani progesteron hormonu, anne sütü üzerinde inanılmaz etkileri bulunmakta ve bebeğin gelişimini de doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden gebelikte progesteron hormonuna bağlı gelişen problemler ciddi olarak nitelendirilmektedir.

Gebelikte progesteron hormon seviyesindeki bozukluklar, östrojen ve progesteron orantısız olmasından dolayı meydana gelir. Östrojenin progesteron hormonundan fazla salgılanması, progesteronun görevlerini yerine getirememesine bağlı olarak meme dokusunda bazı problemleri meydana getirmektedir.
" } ] }